St. Bededag gik vi etape 4 af Tisvildevejen. Tisvildevejen er en pilgrimsrute i Nordsjælland fra Esrum til Tisvilde. Vi gik etapen bagfra, fra Tisvildeleje st. til Ramløse og i alt ca. 22 km.
Vi parkerede bilen ved Helsinge st. og tog lokalbanen til Tisvildeleje st. Etapen starter, eller slutter alt efter hvilken vej man går ved Helene kilde, men vi startede bare ved stationen og gik ned gennem byen og ned mod stranden.
Vi gik ind i skoven omme bagved Naturcenteret for ende af parkeringspladsen, hvor vi så de første skilte med markeringen af ruten. Ruten er markeret med en pilgrim og pile, der viser, hvilken vej man skal gå. Ruten er ret godt markeret.
Efter et par kilometer i skoven, drejer ruten ned på stranden, som man følge helt til Melby overdrev.
Berta, vores hund, elsker at lege i bølgerne og jage fugle på stranden. Hun var også meget interesseret i det døde marsvin, der var skyllet op på stranden.
Tisvilde strand Dødt marsvin
Melby overdrev er den største hede på Sjælland og et gammelt militært skydeterræn.
Ruten går langs Melby overdrev og tilbage til Tisvilde hegn. Vi kom forbi Stængehus, hvor der er toiletter og mulighed for at fylde vandflaskerne. Vi fortsatte op til Asserbo slotsruin, hvor vi spiste vores medbragte frokost. Efter frokosten fortsatte vi og vi kom forbi den tilsandede landsby, Torup, hvor man bl.a. kan læse historien om møllerdrengen Paul på 8 år, der brækkede ryggen og knuste flere lemmer, da han kom i klemme i møllehjulet og hvordan beboerne forgæves kæmpede mod sandflugten. Vi kom også forbi sandmilen, hvor Hanne skulle kramme et flækket træ.
På vej mod Tibirke bakker holdt vi en pause, hvor det var tid til Shinrin-yoku, skovbadning. Det skulle være så godt for sjæl og sind.
Efter at have skovbadet gik vi mod Tibirke bakker, men her gik vi for langt, da vi ikke fandt skiltet, hvor vi skulle dreje mod Tibirke bakker. Onde tunger påstår, at det er nogle af beboerne, der fjerne skiltene, da de ikke vil have, at folk går gennem “deres” område. Vi gik i stedet efter Tibirke Kirke. Det er en hyggelig gammel kirke, der ligger i udkanten af skoven. Der er toiletter og vand ved kirken.
Ved kirken går ruten ud på landevejen og man skal følge den et par hunderede meter før man drejer ned mod Holløse bredning. Ved søen skal man igennem nogle vådeområder, hvor der går køer. Heldigvis holdt køerne sig på afstand og vi kom tørskoet gennem, da der lavet en træsti over de vådeste områder.
Efter Holløse bredning fortsatte turen langs marker, hvor vi kom forbi flere gravhøje og Hanne blev nød til at prøve at gemme sig i en rapsmark.
Et par kilometer efter Holløse bredning kom vi til endestationen, Ramløse. I Ramløse købte vi lidt chokolade og juice, mens vi ventede på bussen til Helsinge. Berta var meget træt, så hun rullede sig sammen og lagde sig til at sove med det samme i busskuret.
Dagens fakta
Dagens tur var på 22,2 km. Det var en dag med nogen solskin og nogen skyer, en helt perfekt dag til at vandre. Der er mulighed for at proviantere i Ramløse og i Tilsvilde. Der er flere offentlige toiletter langs ruten, hvor der også er mulighed for at fylde vanddunkene. Vi brugte ca. 6 timer på turen.
Yderligere info
Man kan læse mere om hele pilgrimsruten og de 4 etaper her: Tisvildevejen. Du kan læse mere om Tisvilde hegn her: Tisvilde hegn. Sidst med ikke mindst, så kan du læse mere om Holløse bredning her: Holløse bredning